УОВЦ «Оріон» пропонує Вашій увазі серію серпневих вебінарів:

«Навчаючись — перемагаємо» наших неймовірних авторів і авторок модельних навчальних програм, підручників і посібників, присвячених актуальним проблемам впровадження засад Нової української школи в 5 класі за умов російської агресії.

Вебінари (тривалість у середньому 2 години) будуть проводитися на платформах ZOOM, GoogleMeet і транслюватися у прямому ефірі  на ютуб-каналі УОВЦ «Оріон» з можливістю ставити запитання спікерам, а також отримувати відповіді (що, погодьтеся, не менш важливо). Запис вебінару можна переглянути в будь-який зручний для вас час на нашому ютуб-каналі (безкоштовно). 
Ті, хто зареєструвалися до закінчення прямої трансляції, отримають безкоштовний сертифікат. 

Модераторка: Ірина Красуцька, головна редакторка УОВЦ «Оріон» 
Сподіваємося, що ці розмови з фахівцями допоможуть вам підготуватися  до найскладнішого у нашому житті навчального року і дадуть відповіді хоча б на деякі запитання!

Розклад вебінарів 

rozklad webinars ORION

10 серпня
16:00 — «Організація інноваційного освітнього середовища навчання інформатики у НУШ».

Трансляція відбудеться на ютуб-каналі УОВЦ «Оріон».

Реєстрація для отримання сертифіката за посиланням: https://forms.gle/iNuSvaJThci8s47o9

Спікерки:

  • Наталія Морзе, співавторка модельної навчальної програми з інформатики для НУШ, а також кількох поколінь підручників з інформатики для початкової, середньої і старшої школи, член-кореспондентка Національної академії педагогічних наук України, професорка Київського університету імені Бориса Грінченка, докторка педагогічних наук, заслужений працівник освіти України, міжнародна експертка з цифрових навичок та цифрового навчання Європейської навчальної фундації European Training Foundation (м. Київ).
  • Ольга Барна, співавторка модельної навчальної програми з інформатики для НУШ, а також кількох поколінь підручників з інформатики для початкової, середньої і старшої школи, кандидатка педагогічних наук, доцент Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, учитель/викладач-методист вищої категорії, заслужений працівник освіти України (Тернопільська область).

Очікувані результати:

  • здатність проєктувати осередки навчання, виховання і розвитку учнів, розробляти, освоювати та втілювати педагогічні інновації в практику (проектувальна та інноваційна компетентність);
  • здатність організовувати освітній процес з інформатики в 5 класах закладів загальної середньої освіти на основі сучасних наукових досягнень (предметно-методична компетентність);
  • здатність аналізувати та оцінювати ефективність освітнього процесу з інформатики та власну професійну активність (оцінювально-аналітична та рефлексивна компетентність).

 

18:00 — «Шляхами історії: від Русі до України; від «Совєтської імперії» до «русского міра»: Що є нового в оновлених програмах історії».

Спікери: Ігор Щупак та запрошені гості.

Зареєструватися на історичні вебінари ви можете тут.
Ви можете взяти участь у прямій трансляції заходу і поставити свої запитання в чаті, а також переглянути записи вебінарів на YouTube-каналі ТКУМА.

11 серпня
15:00 — «Особливості навчальної програми з математики для 5 класу НУШ».

Трансляція на YouTubehttps://youtu.be/BGdZFyZkx4s 

Реєстрація для отримання сертифіката.

Спікерка: Ніна Тарасенкова, співавторка модельної навчальної програми з математики для НУШ, а також кількох поколінь підручників і посібників з математики, алгебри й геометрії; завідувачка кафедри математики та методики навчання математики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор педагогічних наук, професор (м. Черкаси).

План вебінару:

  1. Нормативні документи НУШ.
  2. Структура і зміст модельної програми для 5-6 класів НУШ.
  3. Будова і зміст підручника як основи для створення навчальної програми.
  4. Структура навчальної програми.
  5. Змістові особливості компонентів навчальної програми.
  6. Самостійна робота.

Очікувані результати: 

  • Знання і розуміння: цільового призначення, структури і змісту модельної програми та навчальної програми; відмінностей між модельною та навчальною програмами та способів конструювання навчальної програми; суті інваріантного та варіативного блоків змісту навчання та їх реалізація в навчальній програмі.
  • Спроможність будувати навчальну програму з математики для 5 класу НУШ на основі модельної програми з урахуванням обраного підручника та у вибраному обсязі.
  • Удосконалення професійних компетентностей з методики навчання математики в 5 класі Нової української школи (напрям – предметне навчання; на матеріалі навчально-методичного комплекту для 5 класу НУШ авторів Н. А. Тарасенкова, І. М. Богатирьова, О. М. Коломієць, З. О. Сердюк, Ю. В. Рудніцька).
12 серпня
15:00 — «Мистецтво лікує душу» (на матеріалі підручника «Мистецтво 5 клас»).

Трансляція на YouTubehttps://youtu.be/hVwpOisACUk

Реєстрація для отримання сертифіката за посиланням: https://forms.gle/wUs5wPVxPHaWaKik8

Спікерки:

  • Людмила Аристова, доцент кафедри музичного мистецтва Миколаївського національного університету ім. В. О. Сухомлинського, доктор філософії в галузі освіти, доцент, вчитель вищої категорії, вчитель-методист, співавторка підручників «Мистецтво» та «Музичне мистецтво» для початкової і середньої школи (м. Миколаїв),
  • Наталія Чєн, доцент кафедри образотворчого мистецтва Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди, доктор філософії в галузі освіти, доцент, співавторка підручників «Мистецтво» і «Образотворче мистецтво» для середньої і старшої школи (м. Харків).

Очікувані результати: 

  1. Знання і розуміння — сучасних тенденцій мистецької освіти; — особливостей процесів викладання і навчання інтегрованого курсу «Мистецтва» основної школи.
  2. Розвинені вміння — організовувати мистецьку педагогічну діяльність на компетентнісних засадах; — навчання учнів, використовуючи сучасні мистецькі технології навчання.
  3. Диспозиції (цінності, ставлення) — готовність до змін, гнучкість, постійний професійний розвиток.
15 серпня
15:00 — «Карту не обманеш»: сучасні виклики для навчальної картографії (на прикладі карт у навчальних атласах і підручниках)».

Трансляція на YouTubehttps://youtu.be/luFqH2AYC6s

Реєстрація для отримання сертифіката за посиланням: https://forms.gle/mAyqmT9KkHMPNLW99

Спікерки:

  • Ірина Руденко, заступниця головного редактора УОВЦ «Оріон», лауреат Державної премії України, заслужена геодезистка України;
  • Вікторія Молочко, провідна редакторка УОВЦ «Оріон», кандидат географічних наук.
16 серпня
15:00 — «Гармонія пізнання світу природи у новому інтерактивному підручнику «Пізнаємо природу».

Трансляція на YouTubehttps://youtu.be/Lxisvl8hKUA 

Реєстрація для отримання сертифіката за посиланням: https://forms.gle/XCje4FWy6LbkXhsr6

Спікерки:

  • Тетяна Коршевнюк, авторка модельної навчальної програми та підручників для середньої школи, провідний науковий співробітник Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук, кандидат педагогічних наук (м. Київ);
  • Ольга Ярошенко, авторка кількох поколінь підручників для середньої і старшої школи, головний науковий співробітник Відділу інтеграції вищої освіти і науки, Інституту вищої освіти НАПН України, докторка педагогічних наук, професор, дійсний член (академік) Національної академії педагогічних наук України (м. Київ).
17 серпня
15:00 — «Засоби формувального оцінювання в 5 класі НУШ».

Трансляція на YouTubehttps://youtu.be/EISWcyf-6a8 

Реєстрація для отримання сертифіката.

Спікерка: Ніна Тарасенкова, співавторка модельної навчальної програми з математики для НУШ, а також кількох поколінь підручників і посібників з математики, алгебри й геометрії; завідувачка кафедри математики та методики навчання математики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор педагогічних наук, професор (м. Черкаси).

План вебінару:

  1. Нормативні документи формувального оцінювання.
  2. Системи оцінювання.
  3. Мета оцінювання.
  4. Види оцінювання.
  5. Ролі учнів і вчителя у формувальному оцінюванні.
  6. Базові етапи формувального оцінювання.
  7. Засоби формувального оцінювання.
  8. Самостійна робота.

Очікувані результати:

  • Знання і розуміння: дидактико-методичних засад оцінювання в освітньому процесі; суті й специфіки формувального оцінювання та його основних етапів; особливостей організації формувального оцінювання з математики в 5 класі НУШ.
  • Спроможність добирати засоби оцінювання та організовувати формувальне оцінювання з математики в 5 класі НУШ.
  • Удосконалення професійних компетентностей з методики навчання математики в 5 класі Нової української школи (напрям – предметне навчання; на матеріалі навчально-методичного комплекту для 5 класу НУШ авторів Н. А. Тарасенкова, І. М. Богатирьова, О. М. Коломієць, З. О. Сердюк, Ю. В. Рудніцька)
19 серпня
13:00 —«Формування в підлітків стійких переконань щодо цінності життя на уроках інтегрованого курсу «Здоров’я, безпека та добробут. 5—6 класи»».

Трансляція на YouTubehttps://youtu.be/RjJ9Iq8QpPA 

Реєстрація для отримання сертифіката за посиланням: https://forms.gle/B9e7ngerEsJdxe3x6

Спікерки:

  • Зоя Хитра, співавторка модельної навчальної програми і підручника для НУШ, «лінійки» підручників «Я досліджую світ» для початкової школи, учитель-методист, учитель біології та основ здоров’я Технічного ліцею м. Києва, кандидат педагогічних наук (м. Київ);
  • Ольга Романенко, співавторка модельної навчальної програми та підручника, доцент кафедри фінансового аналізу та аудиту Київського національного торговельно-економічного університету, кандидат економічних наук (м. Київ).

Очікувані результати:

  1. Знання нормативно-правових, дидактично-методичних засад організації освітнього процесу у 5-6 класах закладів загальної середньої освіти на засадах концепції Нової української школи.
  2. Уміння організовувати освітній процес на засадах компетентнісного, діяльнісного та інтегрованого підходів на уроках «Здоров’я, безпека та добробут. 5 клас (інтегрований курс)».
  3. Уміння здійснювати наскрізне виховання цінностей та якостей особистості на уроках «Здоров’я, безпека та добробут. 5 клас (інтегрований курс)».
15:00 — «Етика у 5 класі НУШ: особливості формування цінностей: за матеріалами нового підручника».

Трансляція на YouTubehttps://youtu.be/ySHxM5oaqmk 

Реєстрація для отримання сертифіката за посиланням: https://forms.gle/8fRZPZkWUnjjoi1U8

Спікери:

  • Тетяна Мелещенко, кандидат історичних наук, професор кафедри методики навчання суспільних дисциплін і гендерної освіти, заступник декана з наукової роботи історико-філософського факультету Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, координатор Всеукраїнської спілки викладачів суспільних дисциплін і громадянської освіти (м. Київ);
  • Олександр Желіба, кандидат педагогічних наук, учитель-методист, доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, учитель історії Ніжинського ліцею Ніжинської міської ради при НДУ імені Миколи Гоголя (м. Ніжин, Чернігівська область);
  • Тамара Бакка, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри методики навчання суспільних дисциплін і гендерної освіти Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, керівник Всеукраїнської спілки викладачів суспільних дисциплін і громадянської освіти (м. Київ);
  • Євген Ашортіа, заступник директора, учитель-методист, учитель історії та правознавства Харківської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів № 80, переможець міського конкурсу «Учитель року – 2020» в номінації «Історія» (м. Харків).

Очікувані резуьтати: 

  1. Здатність організовувати освітній процес з етики в 5 класах закладів загальної середньої освіти на основі сучасних наукових досягнень (предметно-методична компетентність).
  2. Здатність орієнтуватися в інформаційному просторі, отримувати інформацію та оперувати нею відповідно до потреб організації освітнього процесу з етики (інформаційно-цифрова компетентність).
  3. Здатність проектувати осередки навчання, виховання і розвитку учнів, розробляти, освоювати та втілювати педагогічні інновації в практику (проектувальна та інноваційна компетентність).
  4. Здатність аналізувати та оцінювати ефективність освітнього процесу з етики та власну професійну активність (оцінювально-аналітична та рефлексивна компетентність).
22 серпня 
15:00 — «Особливості вивчення літератури в час війни та поствійни й підручник із зарубіжної літератури для 5 класу: у пошуках відповідності».

Трансляція на YouTubehttps://youtu.be/V0WFtZ1Ivl8 

Реєстрація для отримання сертифіката за посиланням: https://forms.gle/UNnosY3wg4CnMXp9A

Спікерки:

  • Олена Ісаєва, співавторка модельної навчальної програми, а також кількох поколінь підручників для середньої і старшої школи, завідувачка кафедрою методики викладання світової літератури Факультету іноземної філології Київського педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор (м. Київ).
  • Жанна Клименко, співавторка модельної навчальної програми, а також кількох поколінь підручників для середньої і старшої школи, професор кафедри методики викладання світової літератури Факультету іноземної філології Київського педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, доктор педагогічних наук (м. Київ).

Очікувані результати:

  • Знання і розуміння: психолого-педагогічних та дидактико-методичних особливостей організації навчання зарубіжної літератури в умовах війни і поствоєнного часу; цільового призначення, структури і змісту модельної програми «Школа радості» із зарубіжної літератури, її відмінностях від інших програм.
  • Спроможність будувати навчальну програму із зарубіжної літератури для 5 класу НУШ на основі модельної програми з урахуванням обраного підручника та у вибраному обсязі. Здатність орієнтуватися в інформаційному просторі, отримувати інформацію та оперувати нею відповідно до потреб організації освітнього процесу, проектувати, розробляти, освоювати та втілювати педагогічні інновації в практику, аналізувати та оцінювати ефективність освітнього процесу.
  • Удосконалення професійних компетентностей з методики вивчення зарубіжної літератури в 5 класі Нової української школи (на матеріалі підручника для 5 класу авторів О. Ісаєвої і Ж. Клименко).
18:00 — «Історія та громадянська освіта — спільно до формування громадян: за матеріалами нового підручника «Вступ до історії України та громадянської освіти».

Трансляція на YouTubehttps://youtu.be/1soY1URslUo

Реєстрація для отримання сертифіката за посиланням: https://forms.gle/VnVoeVJWXz4GCikk9

Спікери:

  • Тамара Бакка, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри методики навчання суспільних дисциплін і гендерної освіти Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, керівник Всеукраїнської спілки викладачів суспільних дисциплін і громадянської освіти (м. Київ);
  • Тетяна Мелещенко, кандидат історичних наук, професор кафедри методики навчання суспільних дисциплін і гендерної освіти, заступник декана з наукової роботи історико-філософського факультету Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, координатор Всеукраїнської спілки викладачів суспільних дисциплін і громадянської освіти (м. Київ);
  • Олександр Желіба, кандидат педагогічних наук, учитель-методист, доцент кафедри всесвітнеьої історії та міжнародних відносин Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, учитель історії Ніжинського ліцею Ніжинської міської ради при НДУ імені Миколи Гоголя (м. Ніжин, Чернігівська область);
  • Євген Ашортіа, заступник директора, учитель-методист, учитель історії та правознавства Харківської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів № 80, переможець міського конкурсу «Учитель року – 2020» в номінації «Історія» (м. Харків).

Очікувані результати:

  1. Здатність організовувати освітній процес з громадянської освіти та історії в 5 класах закладів загальної середньої освіти на основі сучасних наукових досягнень (предметно-методична компетентність). 
  2. Здатність орієнтуватися в інформаційному просторі, отримувати інформацію та оперувати нею відповідно до потреб організації освітнього процесу з громадянської освіти та історії (інформаційно-цифрова компетентність).
  3. Здатність проектувати осередки навчання, виховання і розвитку учнів, розробляти, освоювати та втілювати педагогічні інновації в практику (проектувальна та інноваційна компетентність).
  4. Здатність аналізувати та оцінювати ефективність освітнього процесу з громадянської освіти й історії та власну професійну активність (оцінювально-аналітична та рефлексивна компетентність).
23 серпня 
14:00 — «Від Державного стандарту — до уроку літератури: особливості викладання літератури в 5 класі з урахуванням підготовки учнів у початкових класах у системі НУШ».
! Оновлення. З поважної причини цей вебінар перенесено на 09 вересня 16:00.

Трансляція на YouTube: https://youtu.be/5cu16JT_iys 

Реєстрація для отримання сертифіката за посиланням: https://forms.gle/PQzq4i6ziSXB84Tr9

Спікерка: Лариса Йолкіна, авторка посібників з української мови та читання для початкової і середньої школи; експертка комісії з літератури Інституту модернізації змісту і методів освіти МОН України; кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури НПУ імені М. П. Драгоманова.

25 серпня
18:00 — «Чому нові підручники з історії ще менше сподобаються рашистам: |Що є і що готується до видавання в Україні».

Спікери: Ігор Щупак та запрошені гості.

Зареєструватися на історичні вебінари ви можете тут.
Ви можете взяти участь у прямій трансляції заходу і поставити свої запитання в чаті, а також переглянути записи вебінарів на YouTube-каналі ТКУМА.

Добра, світла і переможного миру всім нам! Слава Україні!